به گزارش خبرنگار مهر، هفته گذشته بازار برگزاری جوایز جشنواره و نمایشگاههای داخلی و خارجی داغ بود که گرمای خوبی به حوزه فرهنگ و بخصوص سینما و تئاتر بخشید.
* مراسم جوایز نخستین دوره جوایز اسکرین آسیا پاسیفیک سه شنبه هفته گذشته در استرالیا برگزار شد و نتایج آن برای سینمای ایران اخباری خوش به همراه داشت. سینمای ایران با نامزدی در هشت رشته از 9 رشته ممکن، در نهایت سه جایزه از جوایز اصلی را به خود اختصاص داد.
در حالی که "اتوبوس شب" در سه بخش بهترین فیلم، فیلمنامه و بازیگر مرد، "خونبازی" در دو بخش بهترین کارگردانی و بازیگر زن، "سرزمین گمشده" در بخش بهترین مستند، "قفلساز" در بخش بهترین فیلم کودک و "آن سه" در بخش بهترین فیلمبرداری نامزد دریافت جایزه بودند، در نهایت "اتوبوس شب" با جایزه بزرگ هیئت داوران، "خونبازی" با جایزه کارگردانی و "آن سه" با جایزه فیلمبرداری دست پر از این محفل سینمایی بازگشتند.
هومن بهمنش، فیلمبردار برگزیده "آن سه"
در بخش بهترین فیلم، فیلم بلند انیمیشن، فیلم بلند مستند، فیلم بلند کودکان، فیلمنامه، بازیگر زن و مرد هم به ترتیب "نور مخفی" از کره جنوبی، "پنج سانتیمتر در ثانیه" از ژاپن، "روزهای بیروت: حقایق و اکاتیب" از لبنان، "دنیاس آواز در ابرها" از اندونزی، "گاندی پدر من" از هند و بازیگر زن "نور مخفی" از کره جنوبی و بازیگر مرد "تقوا: ترس از خدا" از ترکیه جوایز را به خود اختصاص دادند.
* بیست و چهارمین جشنواره ملی و دوازدهمین جشنواره بین المللی فیلم کوتاه تهران سه شنبه هفته گذشته آغاز شد و تا یکشنبه آینده که در مراسم اختتامیه برگزیدگان خود را معرفی می کند، ادامه دارد. این جشنواره همزمان با سینماهای فلسطین و قیام تهران در شش استان همدان، هرمزگان، سیستان و بلوچستان و خراسان شمالی، جنوبی و رضوی برگزار می شود.
این جشنواره در بخش های سینمای ملی، مسابقه نگاه ملی، مسابقه سینمای جوان، بخش ویژه، میراث نبوی، چشم انداز سرزمین زیبای ما و سینمای بینالملل برگزار میشود. همچنین 99 فیلم از 48 کشور جهان در بخش مسابقه سینمای بین الملل و 285 فیلم در بخش مسابقه سینمای ایران برای رسیدن به این جایزه با یکدیگر رقابت دارند.
در بخش بینالملل، سینمای فرانسه با 9 فیلم و در بخش سینمای ایران، تهران رکورددار تعداد فیلم در جشنواره هستند. مجموع جوایز بخشهای سینمای ایران و بینالملل در جشنواره امسال 50 میلیون تومان است که 17 هزار یورو آن به بخش سینمای بین الملل اختصاص دارد.
* پنجمین جشنواره سراسری تئاتر رضوی هفته گذشته از 20 تا 25 آبان بطور همزمان در شهرهای تهران و بجنورد برگزار شد. مراسم افتتاحیه این جشنواره جمعه گذشته با برگزاری مراسمی نمادین در محوطه باز مجموعه تئاتر شهر و همچنین افتتاحیه رسمی با حضور وزیر ارشاد، مشاور هنری رئیس جمهور، معاون هنری وزیر ارشاد، خانوادههای مرحوم قیصر امینپور، بابک بیات و جمعی از هنرمندان در تالار وحدت تهران برگزار شد.
انتشار کتاب پنجمین جشنواره سراسری تئاتر رضوی، دیدار هنرمندان جشنواره با امام جمعه بجنورد، اعلام آمادگی استاندار خراسان شمالی برای میزبانی بجنورد برای دبیرخانه دائمی جشنواره تئاتر رضوی و اجرای نمایش های شرکت کننده از دستاورهای برگزاری این جشنواره بود که پنجشنبه با برگزاری اختتامیه و معرفی برگزیدگان به کار خود پایان داد.
در این مراسم ستاد برگزاری جشنواره با اهداء لوح سپاس و تندیس از 14 گروه حاضر در این دوره تقدیر کرد. همچنین هیئت داوران بخش تولید متون نمایشهای "مسافر" نوشته محمد رحمانیان، "روزهای سرخ" نوشته مهدی ایوبی و "وقف" نوشته فرهاد غلامیان را به عنوان سه برگزیده این بخش معرفی و علاوه بر چاپ آثار با جایزه نقدی 15 میلیون ریالی از نویسندگان آنها تقدیر کرد. در بخش معرفی برگزیدگان بخش های مختلف هم نمایش "پدرانه" نوشته آرش عباسی به کارگردانی علی اصغر راسخ راد با کسب شش جایزه برترین اثر جشنواره لقب گرفت.
* سی و هفتمین جشنواره بینالمللی فیلم رشد که از 11 تا 18 آبان ماه به همت وزارت آموزش و پرورش در تهران برگزار شد، هفته گذشته برگزیدگان خود را معرفی کرد. فیلم "قفل ساز" غلامرضا رمضانی جایزه بهترین فیلم، سیروس حسن پور برای کارگردانی "تصمیم کبری" جایزه بهترین کارگردانی، "سبیل مردونه" جایزه ویژه هیئت داوران و گلشیفته فراهانی برای بازی در "میم مثل مادر" جایزه بهترین بازیگری را به خود اختصاص دادند.
* چهاردهمین جشنواره و نمایشگاه بینالمللی مطبوعات و خبرگزاریها که 16 تا 22 آبان در مرکز آفرینشهای فرهنگی هنری کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان برگزار شد، در روز پایانی برگزیدگان 31 گرایش مطبوعات و خبرگزاریهای داخلی را اعلام کرد. در این نمایشگاه 412 نشریه شرکت کردند و علاوه بر نشریات و مطبوعات داخلی، برای نخستین بار 24 کشور از جمله کشورهای ترکیه، لبنان، قطر، سوریه، افغانستان، گرجستان، تاجیکستان و بحرین و 108 نمایندگی فعال رسانه های خارجی نیز در نمایشگاه حضور پیدا کردند.
* سردار سرتیپ پاسدار میرفیصل باقرزاده، رئیس بنیاد حفظ آثار و نشر ارزشهای دفاع مقدس، هفته گذشته از برگزاریجشنواره فیلم دفاع مقدس با استقلال موضوعی در حاشیه جشنواره بیست و ششم فیلم فجر با هماهنگی و همکاری وزارت ارشاد برای صرفهجویی در برخی هزینهها خبر داد. وی گفت: "بنیاد برای فیلمنامه برگزیده جشنواره امسال جایزه 10 میلیون تومانی در نظر گرفته تا فقر ناشی از فیلمنامه تا حدودی جبران و تلاشها بر حوزههای دیگر متمرکز شود."
وی همچنین خبر داد: "اکنون هزینههایی که صرف جشنواره میشود مانع از پرداختن به آثار تولیدی است و ما تلاش میکنیم کمیت تولید همزمان با کیفیت ارتقاء یابد. کیفیت فیلمنامههای دفاع مقدس خوب است، اما تلاش میکنیم این بخش قویتر شود و برای این منظور مسابقه هم ترتیب دادهایم، البته تاکنون اثر قابل توجهی به دست ما نرسیده است."
یک ماه پیش خبری مبنی بر احتمال برگزار نشدن این جشنواره در سال جدید منتشر شده بود که یک منبع آگاه دلیل برگزار نشدن جشنواره را لزوم اعمال تغییرات اساسی در شیوه برپایی جشنواره دانسته بود. در همان زمان برخی مسئولان مرتبط واکنشهایی به این خبر نشان دادند.
ناصر شفق مدیر عامل پیشین انجمن سینمای انقلاب و دفاع مقدس برگزار نشدن این جشنواره را یک فاجعه نامید و رونق سینمای ایران را متأثر از رونق سینمای دفاع مقدس دانسته بود. محمدرضا شرفالدین مدیر عامل فعلی نیز گفته بود: "متولی برگزاری این جشنواره بنیاد حفظ آثار و نشر ارزشهای دفاع مقدس است و انجمن سینمای دفاع مقدس در سالهای پیش مجری بوده است. امسال هم اگر متولیان نظری داشته باشند با کمال میل حاضر به همکاری هستیم." اما جالب اینکه اظهار نظر جدید رئیس بنیاد حفظ آثار و نشر ارزشهای دفاع مقدس واکنش همین دوستان را به جای همکاری برانگیخته است!
* از یک ماه پیش به طور ناگهانی هزینه تبلیغات شهری افزایش یافت و نرخ 500 تا 550 هزار تومانی هر بیلبورد به طور ناگهانی به 850 هزار تومان رسید. مسئولیت این اقدام از سوی سازمان زیباسازی شهرداری تهران پذیرفته نشد و این سازمان عنوان کرد نقشی در افزایش بها تبلیغات شهری نداشته و این مسائل از سوی شرکت تبلیغاتی طرف قرارداد با شهرداری صورت گرفته است. در پی این مسائل برخی تهیه کنندگان و پخش کنندگان هم تبلیغات شهری را تحریم کردند.
هفته گذشته سخنگوی اتحادیه تهیه و توزیع کنندگان سینمای ایران طی نمابری اعلام کرد تعرفه تبلیغات محیطی فیلم های سینمایی با مساعدت و پیگیری های رئیس کمیسیون فرهنگی شورای شهر تهران به قیمت های سابق بازگشت. مجموعه اقدامات انجام شده منجر به دو نشست در کمیسیون فرهنگی شورای شهر تهران شد و موضوع مورد بررسی و رسیدگی قرار گرفت و با همکاری مدیریت سازمان زیباسازی و شرکت های مجری این مشکل حل شد.
* هفته گذشته دادگاه ابوالقاسم طالبی به منظور حل و فصل ادعای شخصی مبنی بر مالکیت ساختمان واگذار شده به انجمن سینماگران مستقل تشکیل شد. ماجرای این اختلاف بازمی گردد به ساختمانی که از سوی شهرداری تهران در اختیار انجمن سینماگران مستقل قرار گرفته و این ساختمان برای انجام برخی تعمیرات مدتی در اختیار شهرداری بوده است.
طالبی در این باره گفت: "پس از دریافت نامه از شهرداری تهران به دلیل اینکه فردی ساختمان را تصرف کرده بود، به ما اعلام کردند باید برای خروج وی از ملک شکایت کنیم. زمان رسیدگی به شکایت من حدود دو سال طول کشید و در آخر دادگاه رای داد که چون عنوان شکایت و اصطلاح حقوقی آن با موضوع اتهام همخوانی ندارد، متهم تبرئه میشود. اما قبل از اینکه رای دادگاه به عنوان شاکی به من ابلاغ شود، احضاریهای به دستم رسید که متهم آن پرونده از من به اتهام تهمت زدن شکایت کرده است!"
نظر شما